Πεμ02272020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ11:56:22 AM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ Μαίρη Διακολιού: Α) Απαράδεκτες και ύποπτες μεθοδεύσεις στο Δ.Σ. Αμαρουσίου για την νομιμοποίηση του «The Mall»

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαίρη Διακολιού: Α) Απαράδεκτες και ύποπτες μεθοδεύσεις στο Δ.Σ. Αμαρουσίου για την νομιμοποίηση του «The Mall»

Την Τρίτη 01/10 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα της ημερήσιας διάταξης η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που συνεδρίασε στις 23/9 με σκοπό την οριστική νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου «The Mall».

Το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι η Δημοτική αρχή αποδέχεται χωρίς καμία μελέτη του ζητήματος τις θέσεις της LAMDA, ιδιοκτήτριας εταιρείας του «The Mall», και δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί ώστε να πετύχει τα μέγιστα που δικαιούται για την πόλη μας. Παράλληλα, ονομάζει «ιστορική ευκαιρία» και «μεγάλη επιτυχία» την απεμπόληση του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

1) Αρχικά η Διοίκηση ονομάζει μεγάλη ευκαιρία μία γνωμοδότηση της οποίας το περιεχόμενο είναι αδύνατο να γνωρίζει λεπτομερώς, αφού δεν διαθέτει τα έγγραφα που συνοδεύουν την γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ  (εκτός αν τα διαθέτει και απλά αρνήθηκε να τα χορηγήσει όταν τα αιτήθηκα). Η παράταξη μας με αιτήσεις τα ζήτησε από την διοίκηση και δεν τις τα παρέδωσαν, διότι – όπως απάντησαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής – δεν τα έχουν!!!

2) Σπεύδει να μιλήσει για επιτυχία ενώ καλά – καλά δεν έχει αποκρυσταλλώσει το ιστορικό του θέματος, αφού μόλις στις 26-9-2019 στο περιφανές Δελτίο Τύπου του Γραφείου Δημάρχου γίνεται λόγος για δανειακές υποχρεώσεις (σ.σ.: που αν συμφωνήσουμε στις προτάσεις για νομιμοποίηση, θα «χαριστούν» στον Δήμο) και στις 25-9-2019 στο ΔΣ η Γ. Γραμματέας του Δήμου ομιλεί για δάνειο και προσημειώσεις ακινήτων, παραπλανώντας το Σώμα ως προς τα δεδομένα προκειμένου να «τεκμηριώσει την «επιτυχία» με ανακρίβειες, ενώ  η αλήθεια που διαπιστώσαμε μετά από προσωπικό μας έλεγχο στο Υποθηκοφυλακείο, είναι ότι ούτε δάνεια υπάρχουν, ούτε προσημειώσεις!

3) Η Διοίκηση σπεύδει να ονομάσει επιτυχία για την πόλη την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, η οποία δεν εμπεριέχει καμία εγγύηση για τα δήθεν οφέλη τα οποία αποκομίζει δι αυτής ο Δήμος. Μάλιστα δεν προβλέπει ούτε τα ελάχιστα προαπαιτούμενα που ο Δήμος είχε ζητήσει το 2016 με απόφαση Δ.Σ.

Στην συνεδρίαση, κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ, με εντολή του Δημάρχου κ. Θ. Αμπατζόγλου και παρά την διαφορετική απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου που είχε αναγγείλει ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Δ. Σμυρνής, με εκ των υστέρων πρωτοβουλία του τελευταίου αφαιρέθηκε το δικαίωμα της δευτερολογίας και διακόπηκε η παράθεση επιχειρημάτων και θέσεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των συνδυασμών της μειοψηφίας. Με λίγα λόγια, «κόπηκαν» οι ομιλητές τις μειοψηφίας από το δικαίωμα τους να δευτερολογήσουν και να επισημάνουν, πρωτίστως, ότι στις αιτιάσεις τους των πρωτομιλιών ο κ. Δήμαρχος δεν αντιπαρέθεσε ούτε ένα στέρεο επιχείρημα, μία απόδειξη ή ένα τεκμήριο, που να εξηγούν την «σπουδή» του να συγκατατεθεί με Κυβέρνηση και εταιρεία του «The Mall» στην νομιμοποίηση που προτείνουν.


Η επικεφαλής της παράταξης
«Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», Μ. Διακολιού, διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη και ύποπτη μεθόδευση και αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Β) Επιμένουμε στην ουσία


Όμως, σήμερα η παράταξη μας συνεχίζει την θεσμική της υποχρέωση για παράθεση επιχειρημάτων, με το ερώτημα που αφορά τα συμφέροντα από την σκοπιά των πολιτών της πόλης.
‘Έτσι, η κρίσιμη ερώτηση είναι:


ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Ο Δήμος ουδέν ουσιαστικό όφελος αποκομίζει από την συμφωνία που υποστηρίζει η δημοτική αρχή, αφού:

α)  ο χώρος τον οποίο φέρεται ότι θα αποκτήσει είναι ήδη κοινόχρηστος και τέτοιος θα παραμείνει ανεξάρτητα από το σε ποιον ανήκει. Είναι ο αδόμητος/κοινόχρηστος χώρος που όφειλε να είχε διατεθεί όταν υπερδομείτο αυθαιρέτως το «The Mall», και μάλιστα υπό το καθεστώς εξαιρετικών, μοναδικών, προνομιακών συνθηκών, τον οποίο (χώρο) αναδρομικά καλείται να εισφέρει για να προσαρμοστεί στην απόφαση του ΣτΕ του 2014.  Σε αυτόν δε, εμπεριέχονται και περίπου 9,5 στρέμματα παραρεμμάτια που κανονικά δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται για το ισοζύγιο αδόμητων χώρων. Το γεγονός ότι πρόκειται για εισφορά ήδη κοινόχρηστου χώρου και όχι οικοδομήσιμου που θα καταστεί κοινόχρηστος, εγείρει νομικά και πολεοδομικά ερωτήματα ως προς το αν το σύνολο του χώρου αυτού μπορεί να συμπεριληφθεί στο απαιτούμενο ισοζύγιο.

β) η διαμόρφωσή του θα καλλωπίζει τον περίγυρο του «The Mall» μάλλον, παρά θα προσφέρει αντισταθμιστικό όφελος στο σύνολο της πόλης. Η δική μας θέση είναι ότι τα αντισταθμιστικά έργα (πάρκα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ) πρέπει να γίνουν στις περιοχές που δέχτηκαν και θα δέχονται τις επιπτώσεις από το «The Mall» και όχι στην «αυλή» που η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δεν έφτιαξε, όταν έπρεπε.

γ) τα έργα υποδομής που λέγεται ότι θα αναλάβει η LAMDA δεν είναι παρά τα ελάχιστα που ούτως ή άλλως εκ του νόμου υποχρεούτο να υλοποιήσει, αλλά και που την συμφέρουν, αφού θα εξωραΐζουν το περιβάλλον του «The Mall».

Προτάσεις
ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ, ΔΙΚΑΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ;

Η οφειλή του Δήμου Αμαρουσίου σε τράπεζα την οποία ανέλαβε το 2003 για να αποκτήσει την γη (ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «The Mall») από την οποία ο Δήμαρχος τόσο επίμονα τις τελευταίες ημέρες επιθυμεί να  απαλλαγεί το γρηγορότερο δυνατόν, αποτελεί το διαπραγματευτικό μας όπλο απέναντι στη LAMDA και την Πολιτεία που επιθυμούν να κλείσουν την υπόθεση όπως – όπως και χωρίς να υπολογίζουν τα δικαιώματα των γειτονιών της πόλης και των οικογενειακών καταστημάτων και ιδιοκτητών του εμπορικού κέντρου της.

Ακριβώς γι’ αυτό εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τη συμβατική μας σχέση με το ακίνητο, μέχρι να μπορέσουμε μα αποκομίσουμε από την LAMDA και την Πολιτεία μία δίκαιη λύση.

Άλλωστε, ακόμη ο Δήμος δεν έχει κάνει τις δέουσες ενέργειες αναφορικά με την εξέταση της νομιμότητας της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ούτε η Περιφέρεια έχει κάνει τις δέουσες ενέργειες που αφορούν την άδεια λειτουργίας του parking που λειτουργούν απρόσκοπτα επί 14 χρόνια, τα 5 εκ των οποίων χωρίς νομιμοποίηση, αφότου εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ για το αυθαίρετο «The Mall», γεγονός που μας δίνει ακόμη δύο διαπραγματευτικά στοιχεία έναντι της Πολιτείας και της ιδιοκτήτριας εταιρίας.


Την απορία μας βέβαια προκαλεί γιατί η δημοτική αρχή του κ. Γ. Πατούλη (συνέχεια της οποίας αποτελεί ο κ. Θ. Αμπατζόγλου) και η Περιφέρεια της κ. Ρ. Δούρου δεν είχαν κάνει τις ενέργειες που έπρεπε σ’ αυτά τα θέματα.

Γ) ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1) Εμείς προτείνουμε να γίνει αποτίμηση της ζημίας που υπέστη η πόλη μας από το «The Mall» όλα τα χρόνια λειτουργίας του και της ζημίας που θα υφίσταται στο διηνεκές, αφού σήμερα επιχειρείται η μόνιμη νομιμοποίηση του, και το ύψος της αποτίμησης αυτής να είναι η βάση της διαπραγμάτευσής μας.

2) Τα αντισταθμιστικά να μην τα ζητάμε μόνο από τον επιχειρηματία αλλά και από την Κυβέρνηση (ως εκπρόσωπο της Πολιτείας σε συνέχεια, που διαχρονικά έχει αδικήσει την πόλη και τους κατοίκους της με την προσφορά ειδικών όρων δόμησης, αλλά και την συγκάλυψη τεράστιων αυθαιρεσιών)  και να δοθούν όχι μόνο στις γειτνιάζουσες στο «The Mall» περιοχές του Αγ. Θωμά και του Ψαλιδίου, αλλά και στο κέντρο και την αγορά του Αμαρουσίου που επλήγη ανεπανόρθωτα από το «The Mall», όπως και σε ολόκληρη την πόλη.

ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Καλούμε καθέναν και καθεμία που διαφωνούν στην (άνευ δίκαιης λύσης που περιγράψαμε προηγούμενα, η οποία σημειωτέoν, έλκει την λογική της από τα ειωθότα της ονομαζόμενης «ελεύθερης» οικονομίας: δίκαιη αποζημίωση, για αντίστοιχη ζημία/ δίκαιο μερίδιο ανταποδοτικότητας) επιχειρούμενη νομιμοποίηση του «The Mall»: 

δημοτικούς συμβούλους από κάθε παράταξη, συλλόγους, πολίτες, τοπικούς (και όχι μόνο) επιστήμονες, κόμματα και βουλευτές, γειτονικούς δήμους και πολίτες τους, ώστε, χωρίς ηγεμονισμούς, να δημιουργήσουμε μία κοινή επιτροπή αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα: οικονομικό, νομικό, θεσμικές παρεμβάσεις, κινηματικό, με στόχο την επιτυχία για το καλό της πόλης και των πολιτών της. Δηλαδή την επίτευξη μίας κατά το δυνατόν ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ, δυστυχώς με τα διαμορφωμένα ήδη δεδομένα.

Μαίρη Διακολιού

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης "Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή"