Τετ10162019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ05:14:50 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ Aναστάσιος Γιαννακόπουλος: (Mall) ενθουσιασμός στη Διοίκηση του Δήμου και (Small) επιχειρήματα για τη θωράκιση των συμφερόντων του από τους υπευθύνους της διοίκησης !

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Aναστάσιος Γιαννακόπουλος: (Mall) ενθουσιασμός στη Διοίκηση του Δήμου και (Small) επιχειρήματα για τη θωράκιση των συμφερόντων του από τους υπευθύνους της διοίκησης !

Κείμενο θέσεων (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) του κ.Α. Γιαννακόπουλου (τ. Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Αμαρουσίου) μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμαρουσίου με θέμα:

Ενημέρωση επι της σχετικής απόφασης – Γνωμοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. της 26/9/2019   

Συνεδρίαση ΚΕΣΥΠΟΘΑ 8η (05.09.2019):  Έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου, που εντάσσεται σε τμήματα των Πολεοδομικών Ενοτήτων 6 και 17 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αμαρουσίου – Εξέταση του από 7.8.2019 υπομνήματος της εταιρείας Lamda Olympia Village ΑΕ

(Mall) ενθουσιασμός στη Διοίκηση του Δήμου και (Small) επιχειρήματα για τη θωράκιση των συμφερόντων του από τους υπευθύνους της διοίκησης !

Κανείς πολίτης δεν είναι δυνατόν να πιστέψει ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου (μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία), περιορίζει το θέμα της νομιμοποίησης του MALL μόνο στο δάνειο στην Εθνική Τράπεζα που οφείλει ο δήμος το οποίο προτίθεται να αποπληρώσει απευθείας αντ΄αυτού η Lamda η οποία με τη σειρά της οφείλει στο δήμο!

Ουδείς μπορεί να κατανοήσει τους λόγους «απεταξάμην» που διετύπωσε ευκόλως χθες στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι ας πάει το θέμα παρακάτω και θα δούμε τι θα γίνει, ομολογώντας ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν προτίθεται να πάρει θέση (περίπου υποστήριξε ότι είναι αναρμόδιο) προς το παρόν τουλάχιστον, τυπικά.

Ο Δήμος έχοντας σήμερα ρευστότητα (ταμείο) 25 εκ. € και πλέον, δυνητικά είναι ένας ισχυρός διαπραγματευτής τόσο του υπολοίπου του δανείου, όσο και των οικονομικών σχέσεων με τον επιχειρηματία (Lamda). Ουδείς περί αυτού αμφιβάλλει … Και ασφαλώς ο κ.Αμπατζόγλου το γνωρίζει καλά.

Τι ποιο λογικό λοιπόν η διοίκηση να διαπραγματευτεί το υπόλοιπο του δανείου με την Εθνική, να πιέσει τη Lamda να αποπληρώσει το υπόλοιπο των υποχρεώσεών της στο δήμο (να εκκαθαρίσει τις απαιτήσεις του, βάζοντας και εταιρεία Ορκωτών να πιστοποιήσει τα υπόλοιπα, εντίμως και αδιαφθόρως) και αφού γίνει πραγματικός ιδιοκτήτης των ακινήτων που χρειάζεται διακαώς η Lamda, μετά να ξεκινήσεις επί ίσοις όροις τη συζήτηση – διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Lamda για τα υπόλοιπα θέματα ενημερώνοντας διεξοδικά τους δημότες της πόλης και ρίχνοντας άπλετο φως σε όλα και για όλα …

Η Εθνική τράπεζα είναι «μπλοκαρισμένη» με νομικές ενέργειες και η Lamda «αγχώνεται» όντας αντιμέτωπη με το χρόνο για την υπόθεση νομιμοποίηση του Mall και όχι μόνο …. Ο υπάρχων δημοτικός χρόνος είναι αρκετός για να πετύχει ο δήμαρχος πραγματικά ωφέλιμη λύση για τους δημότες του …

Γιατί, τόση βιασύνη από τη διοίκηση να βγάλει από το αδιέξοδο τη Lamda, γιατί να μιλάει με όρους αδιαφάνειας (το κατήγγειλε επώνυμα ο κ. Μαγιάκης), γιατί να βλέπει τη νομικό, γενική γραμματέα του Δήμου κ. Γκοτσοπούλου να σιωπά, δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ούτε λίγο, ούτε πολύ να καταγγέλλουν ότι στο δήμο δεν υπάρχει πλήρης πολεοδομικός φάκελος στην πολεοδομία αφού η πολεοδομική επεξεργασία ήταν υπόθεση της πάλαι ποτέ «σφηκοφωλιάς» στο ΥΠΕΧΩΔΕ της εποχής Β. Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτη (άραγε να τους θυμάται κανείς…;). Ενθουσιάζει άραγε στην αρχή της θητείας του το νέο δήμαρχο να τον συνοδεύει μια τέτοια πολιτική πρακτική που έφερε την Ελλάδα σ΄αυτή τη κρίση;

Η επιχειρηματολογία της διοίκησης κάτω από πιθανές, όπως διαφαίνεται πολιτικές πιέσεις των επιχειρηματιών (Lamda) είναι θολή, εν πολλοίς αδύναμη και καθόλου δεν είναι τυχαίο ότι αγωνιά να καλυφθεί κάτω από την λεκτική ομπρέλα «οι δημότες δεν θα πληρώσουν το δάνειο της Εθνικής».

Η φράση του Δημάρχου κ. Αμπατζόγλου στο Δημοτικό συμβούλιο ότι δεν μας ανήκει το ακίνητο, ήταν προφανώς ατυχής αφού δεν υφίσταται εξασφαλισμένο δάνειο, αν δεν υπάρχει ακίνητο! Το σωστό είναι ότι η μη εκπλήρωση του δανείου θα επιφέρει τη διάρρηξη της νομικής σχέσης – πιστούμενο τίμημα – και το ακίνητο θα περιέλθει στην Εθνική.

Ενδεικτικό ότι ουδεμία πρόταση στην Εθνική, έστω για τα «μάτια», δεν υπάρχει όταν και ο έχων στεγαστικό δάνειο συμπολίτης μας ενεργεί παρόμοια για την υπόθεσή του ….

Τελικά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, εστιάζοντας στα σημαντικά, αφού με την κοινή λογική θα βρισκόμασταν σε αδιέξοδο πολιτικών επιχειρημάτων του τύπου: Άραγε, το δήμαρχο της πόλης δεν τον ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών στον Αγ. Θωμά και ο τρόπος της πολεοδόμησης και των ελεύθερων χωρών στην διοικητική του περιφέρεια;

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Ρώτας ισχυρίστηκε, ύστερα από την πίεση ερωτημάτων της αντιπολίτευσης ότι απεμπολεί συμφέροντα των δημοτών με εξαιρετική ταχύτητα, προσποιούμενος ότι είναι η ευκαιρία να κλείσει τα θέμα ενός μεμονωμένου δανείου όταν ο τακτοποιών (Lamda), αποπληρώνει μεταξύ των άλλων και με χρήματα που οφείλει ήδη από το παρελθόν έντοκα στο Δήμο; Άραγε γιατί δεν τακτοποιεί τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της στο δήμο ώστε να αυξήσει επιπλέον ο δήμος την ταμειακή του ρευστότητα;

Η σωστή πολιτική σειρά της διοίκησης έχει τα εξής βήματα: Διαφανής εκκαθάριση των απαιτήσεων - υποχρεώσεων (Δήμος – Lamda), Standstill agreement με την Εθνική Τράπεζα τριών μηνών (διάστημα ανακωχής για διαπραγματευτική επίλυση του θέματος δάνειο, πραγματική οφειλή, υπόλοιπο, αποπληρωμή, τοκοφορία), ζήτηση του πλήρους πολεοδομικού φακέλου για ενημέρωση πρωτίστως της πολεοδομίας και των αιρετών αλλά και των κατοίκων της περιοχής και διαπραγμάτευση με σχέδιο από το δημοτικό συμβούλιο με τη διοίκηση της Lamda.

Μόνο έτσι κ. Δήμαρχε θα μείνετε στην ιστορία. Διαφορετικά θα οδηγήσετε το δήμο σε νέα αντιπαράθεση, πραγματικό κυκεώνα και εκκρεμότητες για τα επόμενα 15 χρόνια και βάλε….

Λύσεις υπάρχουν και είναι μπροστά μας και μπορούν ασφαλώς να τύχουν της απόλυτης συνδρομής και συναίνεσης όλων όταν έχουν εξηγήσεις στο φως και μπροστά στους πολίτες που σας παρακολουθούν και σας ψήφισαν.

Και να θυμάστε πάντα ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τη φύση τους είναι «Mall», προσαρμόζονται όμως στις απαιτήσεις των πολλών και δείχνουν ευελιξία στο μέτρο, το οποίο οφείλουν να εκφράζουν οι ηγέτες που ψηφίζονται για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και να καλύπτουν ορθολογικά τις ανάγκες τους.