Τετ05272020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ08:16:44 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ - ΠΕΥΚΗ ΜΑΜΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Πειραματισμοί «στου κασίδη το κεφάλι»

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΑΜΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Πειραματισμοί «στου κασίδη το κεφάλι»

Τους τελευταίους μήνες δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο επιστολές από νεαρούς (και όχι μόνο), φερέλπιδες, πρόσφατα ασχολούμενους με τα τοπικά δρώμενα που δήθεν προσπαθούν να αλλάξουν το «σύστημα», χωρίς να φροντίσουν να μάθουν πρώτα πως λειτουργεί. Ο νεανικός ενθουσιασμός και η καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να μην είναι πολιτικοί ακροβατισμοί μαθητευόμενων μάγων που βάλθηκαν να μας σώσουν πειραματιζόμενοι «στου κασίδη το κεφάλι».

Είναι τουλάχιστον προκλητικό «άκαπνοι» να μιλάνε δημόσια για θέματα δημοκρατίας στο Δήμο μας, όταν αυτά έχουν στη χώρα μας λυθεί θεσμικά εδώ και πολλά χρόνια, εξασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της μειοψηφίας, ανεξάρτητα με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμος είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές πολιτικές πρακτικές άκρατου λαϊκισμού και τεχνητής έντασης που μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Καλό θα ήταν οι επίδοξοι «παντογνώστες» της πολιτικής σε θέματα του Δήμου, να μάθουν πρώτα πως λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορούν να σταθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο ύψος των περιστάσεων, όταν συμμετέχουν σε όργανα του Δήμου.

Εν μέσω πανδημίας και κορονοϊού αγνοώντας στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΙΠΑΠ, λαϊκίζουν ασύστολα για τα τροφεία των παιδικών σταθμών καταθέτοντας προτάσεις για αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου και εναλλακτική πρόταση δραστικής μείωσης των τροφείων.

Που ήταν όλοι αυτοί όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του Δήμου που καθόρισε την οικονομική ενίσχυση- χρηματοδότηση του ΚΟΙΠΑΠ; Γιατί οι παρατάξεις τους δεν κατέθεσαν τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση ενίσχυσης της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών του ΚΟΙΠΑΠ, όπως είχαν τη δυνατότητα;

Γιατί στην εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας για τον προϋπολογισμό του Δήμου, δεν συμπεριέλαβε τη μείωση των τροφείων; Μήπως επειδή η νομοθεσία τους υποχρέωνε να αιτιολογήσουν την πρότασή τους και να μας πουν που θα βρεθούν τα χρήματα;

Γιατί τελικά η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας δεν στήριξε με την ψήφο της την εναλλακτική πρόταση για τον προϋπολογισμό που οι ίδιοι κατέθεσαν αλλά ψήφισαν παρών; Μήπως επειδή η πρόταση δεν ήταν τεκμηριωμένη όπως αποφάνθηκε η κατά το νόμο αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου;

Δεν γνωρίζουν τα τακτικά μέλη του Δ.Σ του ΚΟΙΠΑΠ ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο 40/31-3-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχουν τώρα τη δυνατότητα να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα;

Δεν γνωρίζουν ότι οι αιτήσεις εγγραφής των παιδιών υποβάλλονται υποχρεωτικά από 10 έως 31 Μαΐου κάθε έτους και πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δ.Σ του ΚΟΙΠΑΠ για τα τροφεία;

Αν τα γνωρίζουν λαϊκίζουν ασύστολα. Αν δεν τα γνωρίζουν είναι καιρός να ασχοληθούν σοβαρά και να ενημερώνονται όπως επανειλημμένως και εγγράφως τους έχουμε παροτρύνει. Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΙΠΑΠ οφείλουν να γνωρίζουν τους στοιχειώδεις κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και του Νομικού Προσώπου.

Όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΚΟΙΠΑΠ γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν τα οικονομικά στοιχεία των εσόδων του Νομικού Προσώπου από τα τροφεία και έρχονται τώρα, κατόπιν εορτής, να ζητήσουν στοιχεία που όφειλαν να γνωρίζουν; Ήδη το ΚΟΙΠΑΠ με απόφαση του Δ.Σ που πάρθηκε στις 13/4/2020 ψήφισε απαλλαγή πληρωμής των τροφείων από 11 Μαρτίου 2020 και όσο οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί. Το Νομικό Πρόσωπο ανέλαβε να καλύψει το οικονομικό κόστος της μη καταβολής τροφείων , χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση από την πολιτεία, καταβάλλοντας κανονικά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τα πάγια έξοδα .

Σε κάθε περίπτωση έχουμε φροντίσει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου να μπορεί να βοηθήσει εκείνους που αποδεδειγμένα μένουν άνεργοι ή υφίστανται μείωση των εισοδημάτων τους. Εξάλλου τα τροφεία που καταβάλλονται είναι κλιμακωτά, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα και έχει ληφθεί σοβαρά υπ όψιν η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Τη φετινή χρονιά από τα 216 παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς το 48% δεν πληρώνουν καθόλου τροφεία, είτε λόγω μικρού εισοδήματος, είτε λόγω ένταξης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Στρέφουμε την πλάτη σε κραυγές φτηνής και ανέξοδης αντιπολίτευσης.

Τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου δεν διοικούνται με άκρατο λαϊκισμό, αμπελοφιλοσοφίες, ρητά και αποφθέγματα αλλά με σκληρή και υπεύθυνη δουλειά και γνώση του αντικειμένου. Είμαι βέβαιη ότι η πλειοψηφία των Συμβούλων του ΚΟΙΠΑΠ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Νομικού Προσώπου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΠΑΠ

ΜΑΜΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ