Σαβ02222020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ04:07:16 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΕΛΛΑΔΑ Προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ταξιδεύουμε

ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ταξιδεύουμε

Ο οργανισμός Naturefriends International/ NFI εξέδωσε οδηγίες για ξεναγούς.

Επικεφαλής, φορείς επικοινωνίας, μεσολαβητές- οι ξεναγοί είναι οι ενδιάμεσοι μεταξύ ταξιδιωτών και ντόπιων, δύο συχνά πολύ διαφορετικών πολιτισμών. Κατά συνέπεια, φέρουν μεγάλη ευθύνη όσον αφορά τη διαχείριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ένα νέο εγχειρίδιο των NFI/ΦτΦ έρχεται να βοηθήσει.

 

Ο ρόλος του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή είναι στις μέρες μας αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Δικαίως, καθώς αναμφίβολα πλέον, η ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία σκοτώνει το περιβάλλον, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης ενός τουρισμού φιλικού προς αυτό. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούνται κοινωνικά ζητήματα, πρωτίστως αυτό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραβίαση των οποίων αποτελεί πρόκληση τόσο για την τουριστική βιομηχανία όσο και για τους ταξιδιώτες.

Ο ρόλος του ξεναγού είναι σημαντικός: καθοδηγεί τους ταξιδιώτες σε μια ξένη χώρα - ή στην πατρίδα του- παρουσιάζει τα πολιτισμικά και περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά και αποτελεί τον ενδιάμεσο ταξιδιωτών και ντόπιων κατοίκων, δύο συχνά πολύ διαφορετικών πολιτισμών. Ως πρώτο σημείο επαφής, προσφέρει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων, ενώ συχνά είναι εκείνος που αντιδρά άμεσα στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών.

Μεγάλη είναι η ευθύνη του ξεναγού όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- και το νέο εγχειρίδιο των Naturefriends International αποσκοπεί στο να βοηθήσει σ΄ αυτό. Απαντά σε ερωτήματα που προκύπτουν από την καθημερινή πρακτική.

  • Ως ξεναγός, πώς μπορώ να συνεισφέρω στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους ταξιδιωτικούς προορισμούς;

  • Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσα να αντιμετωπίσω παραβιάσεις τους με τη δικαιοδοσία μου;

  • Πώς θα μπορούσα να συμβάλλω στην προσέγγιση του ζητήματος από τους πελάτες μου χωρίς να ηθικολογώ;

  • Τί θα πρέπει να κάνω αν προσέξω παραβίαση από συνεταίρους ή ντόπιους;

Προσεκτικά επιλεγμένες πληροφορίες , σύνδεσμοι και συμβουλές είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να εξετάσουν το θέμα σε βάθος. Περισσότερα για τα εγχειρίδια στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά [ΕΔΩ][ΕΔΩ]

Σας προτείνουμε να ενημερωθείτε για το θέμα: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» -  Berlin Declaration on "Transforming Tourism" [ΕΔΩ]

Περισσότερες πληροφορίες για το Βιώσιμο Τουρισμό - Respect NFI  [ΕΔΩ]

Επικοινωνία: Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – Ανθέων 72, 12461 – naturefriendsgreece@gmail.com