Τετ05272020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ08:16:44 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΑΒΊΩΣΗ του Κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ &οι Πολεοδομικές Ρεμούλες

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΒΊΩΣΗ του Κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ &οι Πολεοδομικές Ρεμούλες

Oι Πολεοδομικές Ρεμούλες, Καθιστούν Αδύνατη την προσπάθεια του δημάρχου κ. Μπακογιάννη, για την αναβάθμιση του Κέντρου της Πρωτεύουσας

Τη στιγμή που  αδειοδοτούνται 5 εμπορικά Κέντρα στην Αθήνα, δύο στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ- ΛΑΤΣΗΣ, ένα επί του οδού Βουλιαγμένης και ένα επί της Παραλιακής, ένα στο ΒΟΤΑΝΙΚΌ (πρώην Βωβός), ένα στη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ και ένα στην Ακαδημία Πλάτωνος (Μπόμπολας – ΜΠΛΑΚ  ΡΟΚ), είναι αδύνατη η αναβίωση της Εμπορικότητας του Κέντρου της Πρωτεύουσας.

---

 

Η  δημιουργία Μεγάλων Εμπορικών Κέντρων σε μικρή απόσταση από το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΑΘHΝΑΣ δεν έπρεπε να επιτρέπεται. Οι λόγοι είναι προφανείς και τούτο χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η σημερινή κατάρρευση του, με όσα αυτή συνεπάγεται για την απαξίωση και του λοιπού κτιριακού όγκου του Κέντρου της Πρωτεύουσας. Τα Κέντρα αυτά ( Μεγάλα Εμπορικά Κέντρα ) πρέπει να κατασκευάζονται σε μεγάλες αποστάσεις από το Εμπορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας, καθώς και των Προαστίων της.

Εξ΄ άλλου η εγκατάσταση  τους  προβλέπεται σε περιοχές στις όποιες οι  ισχύοντες πολεοδομικοί όροι δεν επιτρέπουν εμπορικές χρήσεις , κυρίως πολύ περισσότερο επιτρέπεται η εγκατάσταση τους σε περιοχές που ισχύει και έχει αναπτυχτεί αμιγής κατοικία  και όχι μόνο, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων χορηγείται και αύξηση του ισχύοντα συντελεστή δομήσεως. Δυο πολεοδομικά χαρακτηριστικά η παραβίαση των οποίων είναι προφανές ότι,  επιφέρουν τεράστια ανατροπή στις προβλεπόμενες και διαμορφωμένες  οικιστικές συνθήκες των περιοχών, στις οποίες προβλέπεται η εγκατάστασής τους.

Η μόνη περίπτωση που μπορεί να επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσεως γης μιας περιοχής σε Εμπορική Χρήση, όπως και η αύξηση του συντελεστού δομήσεως, περιορισμένης, βεβαίως,  εντάσεως και εκτάσεως, είναι η Ανάπλαση Υποβαθμισμένων Περιοχών της Πρωτεύουσας, υπό την προϋπόθεση παροχής ΔΩΡΕΆΝ κατοικιών ή χαμηλού ενοικίου στους ιδιόκτητες κατοικιών της περιοχής Ανάπλασης.

Περαιτέρω στις περιπτώσεις Αλλαγής των Ισχυουσών Χρήσεων Γης, σε χρήσεις  που δημιουργούν υπεραξία, όπως εν προκειμένω, αυτή πρέπει να  εισπράττεται από το Δήμο ή το Κράτος για δύο λόγους:

α. για την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού προς τις οικοδομικές αξίες που έχουν τα εμπορικά καταστήματα στο Εμπορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας και στα Προάστια της και

β. για την κατασκευή έργων προς  εξισορρόπησης της οικιστικής επιβάρυνσης την οποία επιφέρει η νέα χρήση στις περιοχές, στις οποίες μετατρέπεται.

Είναι εξάλλου γνωστός ο νόμος περί φορολογίας της υπεραξίας που δημιουργείται από την αλλαγή των χρήσεων γης σε ένα οικόπεδο. Άλλο κατά πόσον αυτός εφαρμόζεται και πως ; 

 

Επειδή όμως έχουν δεί το φως της δημοσιότητας απόψεις κατά τις οποίες, δεν υφίσταται νομικό καθεστώς για την καταβολή «ανταλλαγμάτων» προς το  Κράτος, τα οποία επιζητούσε να επιβάλει το αρμόδιο υπουργείο στη περίπτωση του ΜΕΚ στη Ακαδημία Πλάτωνος, πρέπει να γίνει γνωστό  ότι, στο νομοσχέδιο του Ρυθμιστικού της Αθήνας υπήρχε διάταξη σύμφωνα με την οποία « στις περιπτώσεις μεταβολής των χρήσεων γης οικοπέδων η υπεραξία , που δημιουργείται αυτή καταβάλλεται στο Κράτος......». Διάταξη η όποια, όλως συμπτωματικός, εξαφανίστηκε από το Ρυθμιστικό που ψηφίστηκε, μετά από τη δημοσιοποιήσει σχετικής επισήμανσης για  συγκεκριμένο ακίνητο από τον υπογράφοντα, σύμφωνα με την οποία η διάταξη αυτή ήταν αναποτελεσματική, αφού δεν καθόριζε τοπν τρόπο προσδιορισμού της υπεράξιας και πολύ περισσότερο τον τρόπο καταβολής της.

Επισημαίνοντας όμως την έλλειψη νομικού καθεστώτος για την καταβολή ανταλλαγμάτων προς το Κράτος για αυτή την παραχώρηση στον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οικοπέδου, νομίζω ότι, πρέπει να επισημάνουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης αναβάθμισε περιοχές της. Αυτός χρησιμοποίησε την παραχώρηση άδειας για την κατασκευή Εμπορικών Κέντρων Γειτονιάς και Αναψυχής  για την αναβάθμιση τους και με την παραχώρηση δωρεάν κατοικιών στους ιδιόκτητες της περιοχής.

Κυρίως όμως, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν την τιμή των εμπορικών ακινήτων της Πρωτεύουσας, και επομένως  την τεράστια υπεραξία  την οποία θα αποκτήσουν με την νέα χρήση τα συγκεκριμένα ακίνητα σε σχέση με αυτήν που έχουν σήμερα.

Προσδιορισμός που είναι και πολύ απλός. Αρκεί προς τούτο η σύγκριση του με τα ενοίκια που εισπράττει το άλλο μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, το ΜΩΛΛ, χωρίς να επιτρέπεται η παράλειψη της επισήμανσης για την αξία των εμπορικών καταστημάτων της Ερμού, που αντανακλά στην  αξία των ακινήτων της, για την οποία επανειλημμένα μας έχουν  ενημερώσει οι οικονομικές εφημερίδες, καθώς  και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπό τον οποίο θα τεθεί η λειτουργία των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής εξ αυτού του λόγου, της κέντρου της Αθήνας μη εξαιρουμένου. 

 

Σε ότι αφορά την επιδεινώσει των οικιστικών συνθηκών της αρκεί να επισκεφτεί κανείς  την περιοχή του ΜΩΛΛ ΑΜΑΡΟΥΣΊΟΥ, όπου θα διαπιστώσει, πως η λειτουργία του κατάστρεψε όχι μόνο της οικιστικές συνθήκες μιας κατ εξοχήν περιοχής αμιγούς κατοικίας, αλλά πως κατέστησε και αδύνατη την χρησιμοποίηση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου καθώς και του Προαστιακού Κέντρου από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αφού οι θέσεις σταθμεύσεως αυτοκινήτων, που διατίθενται στους γύρω δρόμους, καταλαμβάνονται από τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες αυτού του εμπορικού Κέντρου. Εκεί θα διαπιστώσει ακόμη ότι, η προσέλευση των αυτοκινήτων των υπαλλήλων καθώς και των επισκεπτών-πελατών  του, διενεργείται μέσα από τους δρόμους περιοχής αμιγούς κατοικίας, με όσα αυτό συνεπάγεται για τις οικιστικές τους συνθήκες. Πράγμα που επιφυλάσσεται και για την συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος, από το συγκεκριμένο Εμπορικό Κέντρο, στη δημιουργία του οποίου έσπευσε να  συμφωνήσει ο πρώην δήμαρχος των Αθηναίων κ. Καμίνης,